september 22

0 Kommentarer

Hur Du Optimerar (rensar) din WordPress Databas [& gamla tilläggstabeller]

Ju mer du använder och utvecklar din WordPress sajt/blogg så kommer också dess databas att växa. Den riskerar med tiden blir lite ”överviktig”.

För att optimera och rensa din databas kan du installera ett tillägg (plugin). Vårt val här är WP-Optimize. Med det kan du städa databasen från spamkommentarer, inlägg/sid revisioner, automatiskt sparade utkast, transients, pingbacks, trackbacks och gamla databastabeller från borttagna tillägg.

En optimerad databas kan göra din sajt, och adminpanel, mycket snabbare.

I den här guiden kommer vi alltså använda WP-Optimize för att rensa och optimera WordPress databasen. Det finns andra tillägg som gör mer eller mindre samma sak, WP-Sweep eller Advanced Database är bra alternativ. Du kanske använder dig av cachning- och optimeringstillägget WP Rocket och det kan optimera delar av din databas men kan t ex inte radera gamla tabeller som WP-Optimize gör.

En optimerad databas kommer att kunna arbeta snabbare och med det kommer också hela din sajt att ladda snabbare. Att rensa och optimera databasen är något som rekommenderas av WordPress själva och bör göras regelbundet.

1. Säkerhetskopiera Databasen

Använd WPvivid för att göra en säkerhetskopia av databasen innan vi sätter igång med optimeringen.

Att ta en säkerhetskopia av databasen är alltid bra att göra innan du ska göra några ändringar. Skulle något gå fel, gör det dock sällan som tur är, så har du en kopia som du kan gå tillbaka till. Installera tillägget, gå in i inställningarna och välj var du vill spara din kopia (Google Drive är det jag använder) och genomför kopieringen.

WPvivid Backup Tillägg för WordPress

Annat tillägg du kan använda dig av: UpdraftPlus

2. Installera WP-Optimize

Installera WP-Optimize tillägget och klicka dig sedan in under WP-Optimize → Database.

WP-Optimize WordPress Tillägg

3. Ta Bort Skräp från Din Databas

Klicka dig in till WP-Optimize. Väl där hittar du tabbar för Optimering, Databastabeller och Inställningar.

Du märker nu också att detta tillägg tyvärr inte ännu är översatt till svenska. Men det kommer inte vara något större problem.

Under ”Optimizations” vill du ta bort allt förutom ej ännu godkända kommentarer och inläggs revisioner.

Skulle du vara okej med att ta bort ännu ej godkända kommentarer (det är alltså kommentarer som du inte har godkänt) eller inläggsrevisioner (det är tidigare versioner av antingen inlägg eller sidor som du uppdaterat) kan så klart radera även dessa.

Inställningar för optimering i WP-Optimize

WordPress Databas Innehåll (definitioner)

För att göra det enklare för dig med engelskan så kommer här en förklaring på vad de olika databasposterna är och innehåller:

 • Optimize database tables: tänk på det som en defragmentering av din dators hårddisk. Det återvinner oanvänt utrymme i dina databastabeller, minskar lagringsmängden och gör åtkomsten till tabellerna mer effektiva.
 • Post revisions: varje gång du uppdaterar en sida eller ett inlägg sparas en version av den gamla.
 • Auto draft posts: utkast som WordPress automatiskt sparar varje gång du skriver.
 • Trashed posts: inlägg och sidor du har raderat.
 • Spam and trashed comments: kommentarer som du markerat som spam eller tagit bort.
 • Unapproved comments: bloggkommentarer som du ännu inte godkänt.
 • Expired transient options: oanvänd cachad data (t ex, ett socialt delningsplugin som sparar antal delningar ett inlägg har).
 • Pingbacks: ett sätt att meddela andra bloggar som du har länkat till.
 • Trackbacks: ett annat sätt att meddela sajter att du länkat till dem.
 • Post meta data: information som visas för besökare vid varje sida eller inlägg (t ex författaren, publiceringsdatum, kategori osv.) Här tas post meta data bort som inte tillhör någon sida.
 • Comment meta data: samma som ovan fast för kommenteringsinformation.
 • Orphaned relationship data: skapas ofta av tillägg när en sida eller inlägg raderas.

4. Radera Databastabeller från Tillägg som du Tidigare Tagit Bort

Under WP-Optimize ”Tables” tabben kommer du att se din databas alla olika tabeller.

Håll utkik efter tabeller där det står “not installed” och som har en ”Remove” knapp jämte sig. Det här är tabeller som gamla tillägg, tillägg som inte längre finns på din WordPress installation, har lämnat kvar. Om det är ett tillägg som du inte kommer att använda igen så kan du ta bort dessa.

Tabeller i Databasen från WP-Optimize

WP-Optimize hjälper dig också med att berätta dess storlek och vilket tillägg tabellen tillhörde.

5. Schemalägg Regelbundna Rensningar/Optimeringar av Databasen

Vi rekommenderar dig att göra regelbundna optimeringar av din databas. Detta kan du se till att WP-Optimize gör automatiskt. Hur ofta beror lite på din sajts storlek men 1 gång i veckan eller månaden tycker vi är lagom.

Detta kan du ställa in under WP-Optimize → Settings tabben.

Inställningar för Automatisk databasoptimering i WP-Optimize

6. Andra Tillägg Du kan Använda för att Optimera Databasen

Det finns flera andra tillägg som du kan använda dig av som kan göra mer eller mindre samma saker som WP-Optimize gör.

Här är några du kan testa:

Advanced Database Cleaner – liknar i mångt och mycket WP-Optimize men det gräver ännu djupare i databas och låter dig även titta över cron jobs. Betalversionen av tillägget är extra bra på att radera databasen från gamla tillägg och mycket annat.

WP-Sweep – ett tillägg som jag ofta använder på mindre sajter. Kan radera lite extra data som ”user meta” och ”term meta”. Se alltid till att ta backup innan för det är snabbt och enkelt att radera data med hjälp av WP Sweep.

WP Sweep WordPress tillägg

Vanliga Frågor (& Svar på Dessa)

Vilka tillägg är bäst för att rensa/optimera databasen i WordPress?

Våra favoriter är WP-Optimize och Advanced Database Cleaner. Dessa två gör det bästa jobbet och är mer grundliga än andra mer automatiska alternativ. Men för dig som vill ha det väldigt snabbt och enkelt är WP Sweep ett bra alternativ.

Hur raderar man gamla tabeller i WordPress databasen?

WP-Optimize och Advanced Database Cleaner har möjlighet att radera dessa tabeller som lämnats kvar av redan raderade tillägg. De visar dig svart på vitt vilka tillägg som tabellerna tillhör och att gör det lätt att ta bort dessa.

Kan WP Rocket rensa databasen åt mig?

WP Rocket kan rensa bort viss data i din databas, som t ex inläggsrevisioner, auto utkast, transients med mera, men det kan inte radera gamla databastabeller.

Hur ofta bör man rensa och optimera databasen?

Det beror på hur stor och aktiv din blogg/sajt är. En gång i veckan är lagom men om du har en mindre sajt är en gång i månaden mer än tillräckligt.

Vad exakt gör en databas-optimering/rensning?

Den raderar och tar bort gammal data från databasen. Det rör sig t ex om inläggsrevisioner, auto utkast, raderade inlägg/sidor, spamkommentarer, borttagna kommentarer, transients och databastabeller.

Varför ska jag optimera min databas?

Att radera gammal onödig data i din databas gör att databasen blir mindre och kan arbeta mer effektivt. Det i sin tur kan göra din sajt snabbare, både frontend och i backend. Nu när laddhastighet är en rankingfaktor hos Google är det på alla sätt bra att ha en snabb WordPress sajt.


Hoppas att du blivit hjälpt av denna artikel. Du bör nu ha en optimerad WordPress databas som kommer att snabba upp din sajt.

Har du några frågor eller om något är oklart bara lämna en kommentar så så ska vi se till att hjälpa dig så snart som bara möjligt är.

Tack för att du är här!


Du kanske också gillar:

Lämna en Kommentar?

Din e-postadress kommer ej synas. Finns obligatoriska fält.

{"email":"Ogiltig e-postadress","url":"Ange en korrekt webbadress","required":"Obligatoriskt fält saknas"}

Vill du veta när nya artiklar publiceras? Och dessutom få fler tips & trix.

Koppla upp dig på vår e-postlista. Helt gratis & inget spam garanteras!